fbpx

Kies de beste laptop voor school of studie: 5 tips en advies binnen uw budget !

Het nieuwe schooljaar gaat bijna beginnen. Nog even in de hangmat genieten en dan mag je weer aan de slag. Het wordt hard werken en dat gaat alleen maar goed als je de juiste spullen hebt, zoals de perfecte laptop. Deze vijf slimme tips helpen je op weg bij het maken van de perfecte keuze.

  1. SSD betekent topsnelheid

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag als je je laptop aanzet. Misschien zeggen we nu wat raars: je processor is niet het allerbelangrijkste onderdeel voor een snelle start. Dat is namelijk een SSD. Die is veel sneller dan een harde schijf en zorgt ervoor dat je snel met al je programma’s, games én natuurlijk internet kunt werken. Ben je een echte dataveelvraat en heb je superveel video’s, foto’s en andere bestanden op je laptop staan, kies dan voor een laptop met een SSD én een harde schijf. Die laatste kun je gebruiken voor al je bestanden, de SSD voor alles wat snelheid vereist, zoals Windows en je software. Dit is de reden dat onze keuzelaptop een focus heeft op SSD en vrijwel alle laptops standaard uitrust met een SSD.

  1. Het beste scherm is essentieel

Voor school moet je natuurlijk niet alleen huiswerk maken, maar ook presentaties geven of gewoon je werk laten zien. Een goed scherm is dus essentieel om flitsende presentaties te maken, foto’s te selecteren en te bewerken of filmpjes te maken. Helaas hebben veel laptops in de winkel een superslecht scherm: dof, met fletse kleuren en te weinig helderheid om er buiten op te werken. Het verschil tussen een TN-scherm en een IPS-scherm is heel eenvoudig te zien. Klap het scherm wat verder naar beneden dan je gewoonlijk doet, of zak gewoon eens lekker onderuit achter de laptop. Vallen de kleuren weg en wordt het beeld grijzig, dan heb je een laptop met een prutscherm te pakken. Blijven de kleuren goed, dan heb je een laptop met IPS-scherm: dat is wat je voor studie en school moet hebben. Slimme tip: een mat scherm is een stuk fijner met de TL-balken van school boven je hoofd dan een exemplaar dat glimt.  Voor schoolgebruik adviseren we dus een laptop met IPS-scherm.

  1. Uithoudingsvermogen

Op school en op de universiteit maak je lange dagen. Om negen uur beginnen de lessen, en als je pech hebt krijg je ook nog een avondcollege. Kortom, je mobiele maatje moet net zo lang doorgaan als jijzelf. Let dus op de werktijd op de accu van je laptop. Hoe langer een laptop meegaat op een accu, hoe beter. Er zijn laptops die meer dan 12 uur meegaan op een acculading en dat betekent dat je rustig je lader thuis kunt laten. Dat scheelt weer een baksteentje in je toch al zware studietas. Let wel op: fabrikanten overdrijven een beetje als ze het over de werktijd op de accu hebben. Neem dat altijd met een korreltje zout. De verhoudingen tussen de verschillende uitvoeringen kloppen overigens wel altijd redelijk. Op die basis kun je dus ook je keuze bepalen.

  1. Perfect Fit

Net als dat je in de kledingwinkel urenlang bezig kunt zijn met het vinden van de perfecte broek, geldt dat ook voor laptops. Je hebt ze in tal van formaten. Voor school zouden we je minimaal 13 inch adviseren. Dan is het scherm groot genoeg om er probleemloos lang achter te zitten, zowel in de school- of collegebanken, als ’s avonds thuis op de bank om je huiswerk te maken. Heb je geen tv op je kamer of wil je gamen, dan adviseren we je om een wat groter scherm aan te schaffen. Een laptop met een 15,6 inch scherm biedt net wat meer entertainment. Ideaal voor Netflixen of een spelletje. Groter kan ook, je hebt laptops zelfs met een 17,3 inch scherm, maar die zijn naar onze mening te groot om iedere dag mee te nemen. ZIZOO heeft een ruim programma van laptops in verschillende schermformaten. Ze glijden zo je tas in.

  1. Bikkelhard zijn

Een laptop kopen doe je niet ieder jaar. Je koopt hem om meerdere jaren veel plezier van te hebben, het is per slot van rekening een hele investering die bij voorkeur je hele studietijd mee kan gaan. Om die reden moet je je niet direct door iedere mooie aanbieding laten verleiden. De folders staan boordevol met allerlei goedkope modellen, maar een lage prijs kan betekenen dat je naar huis gaat met een laptop met té magere specificaties. Zoals het spreekwoord luidt: als het te mooi is om waar te zijn… Daarom moet je bikkelhard zijn voor jezelf en té goedkope laptops laten liggen. Veel te weinig opslag of een processor die eigenlijk voor een tablet bedoeld is, maar voor een laptop veel te langzaam is. Je koopt dan een apparaat dat je studieprestaties niet bij kan houden. Voor een goede studentenlaptop raden we toch zeker een Core I5 aan.

Acer Aspire 5

In de tweemaandelijkse laptoproundups van technologiesite Tweakers komt de Acer Aspire 5 al sinds februari van dit jaar uit de bus als absolute aanrader in de categorie ‘basislaptop’. En dat is niet voor niets: het toestel biedt enorm vlotte hardware voor zijn geld, een prijs-kwaliteitverhouding waar de concurrentie slechts met de grootste moeite in kan volgen – zeker niet wanneer u in rekening neemt dat het toestel uitgerust is met een IPS-scherm, dat vanuit alle kijkhoeken een fraai beeld geeft.

De hoge ogen die de Aspire 5 gooit zijn niet alleen het resultaat van de krachtige quadcoreprocessor, maar ook van de videokaart, die vlotter is dan de ingebouwde Intel-videochip die in de meeste laptops uit deze prijsklasse alle beeldwerk doet. Een absolute Best Buy!

HP Pavilion 14

HP’s Pavilion 14 is allesbehalve perfect, maar levert wel waar voor zijn geld. Een toestel met een behoorlijk snelle solid state drive voor gegevenopslag bijvoorbeeld, en interne rekenkracht die stevig genoeg is voor een laptop binnen deze prijsklasse. Er zijn voor dit geld bijvoorbeeld wel laptops met een Core i5-processor te krijgen, maar meestal lever je dan in op andere dingen, zoals het scherm of de bouwkwaliteit. De Pavilion 14 is wat dat allemaal betreft mooi in balans en biedt genoeg snelheid, waarbij de koeling niet eens veel herrie maakt. Het grootste minpunt is het glanzende scherm, al is dat een kwestie van smaak: sommige mensen nemen de reflecties voor lief en vinden het beeld van een dergelijk scherm juist mooier dan dat van een ontspiegeld scherm.

 

Lenovo Ideapad 520

Lenovo biedt met de IdeaPad 520 eveneens waar voor je geld. De Core i5-processor presteert goed, en door de aanwezigheid van 8GB RAM-geheugen en een solid state drive van 256GB zijn er geen bottlenecks die de laptop vertragen. De bouwkwaliteit is heel behoorlijk, al merk je aan de stevigheid van de behuizing wel dat dit geen topmodel is. Zo veert hij wat in als je op het gedeelte rondom het toetsenbord drukt. Wel is het scherm behoorlijk stevig en voorzien van een metalen deksel. Hij beschikt over een IPS-scherm (In Plane Switching), momenteel de beste schermtechnologie. Het grootste minpunt van de IdeaPad 520 is de accuduur: je kunt er zo’n vijf uur mee browsen of films kijken, daarna moet hij aan het stopcontact. Dat is een matige score, want veel laptops met vergelijkbare hardware gaan tot twee keer zo lang mee.

Asus ZenBook MX150-2

Met de ZenBook MX150-2 heeft Asus weer een goed betaalbare, dunne en lichte laptop in zijn assortiment. Wel heeft de fabrikant wat bespaard op de opslagschijf: een vrij langzaam model, maar bij de meeste werkzaamheden ervaar je dat niet als storend. Wat opvalt, zijn de goede prestaties van de Intel i5-processor. De koeling van de laptop is goed op orde, zodat de snelheid van de CPU ook bij langdurig gebruik niet drastisch afneemt. Bovendien weet de UX430UA hoge scores in benchmarks neer te zetten zonder veel lawaai te maken.Een eigenschap die bij velen in de smaak zal vallen, is het matte scherm. De kalibratie van het scherm kan wel beter, maar het is niet zo slecht dat we het echt als een minpunt zien. Nog een kwestie van smaak is de behuizing. De MX150-2 is behoorlijk flashy, met zijn blauwe kleur en spiegelende bovenkant. Het is niet het allerdunste model, maar wel een prima draagbare laptop, die goed presteert en niet de hoofdprijs kost.

 

 

Uw keuze nog niet kunnen vinden ? Neem dan zeker een kijkje op onze webshop en maak gebruik van onze laptopkiezer om uw ideale laptop te vinden uit meer dan 1500 modellen : https://shop.zizoo.be/